Chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze die er vanuit gaat dat een goede gezondheid afhankelijk is van een optimaal functionerend zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en alle zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de organen en spieren gaan. De hersenen worden beschermd door de schedel en het ruggenmerg door 24 wervels die kunnen bewegen in de wervelkolom. Als een van deze wervels beperkt is in zijn beweging of blokkeert, kan dit lokale irritaties in de uittredende zenuwwortels veroorzaken. Dit noemt een chiropractor een “subluxatie complex”, of kort een blokkade. Blokkades kunnen op verschillende manieren ontstaan, door bijvoorbeeld ongelukken en valpartijen, een te zware belasting (bijv. verkeerd tillen of overstrekken) of door reflexen van organen of spieren die lokaal in de wervelkolom een verhoogde spierspanning oplevert. Deze disfuncties in de wervelkolom en het zenuwstelsel kunnen niet alleen lokale rug- en nekpijn maar ook het functioneren van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn, hartkloppingen, hoge bloeddruk, hyperventilatie, darmkrampen, evenwichtsproblemen, huilbaby’s etc. Na een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze subluxaties met specifieke correctie technieken. Hierdoor wordt de lokale blokkade opgeheven en kan het zenuwstelsel optimaal functioneren.

Chiropractie is een aanvullende discipline bij de traditionele geneeskunde en moet niet als een alternatief daarvan worden beschouwd. Een chiropractor is een universitair geschoolde professional die in verschillende Europese landen een bij de wet erkend beroep uitoefent. De chiropractor heeft daar de status van zorgverlener in de eerstelijnszorg en heeft een onafhankelijke behandelingsbevoegdheid zoals die van een arts of een tandarts. In Nederland is het nog steeds een vrij beroep. Onze behandelingen worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door ziektekostenverzekeraars in het aanvullende pakket.

De in onze praktijk werkende chiropractoren zijn geregistreerd bij de Stichting Chiropractie Nederland (SCN), een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsbevordering en bewaking van de uitoefening van chiropractie in Nederland. Daarnaast zijn zij lid van de grootste beroepsvereniging in Nederland, de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA), en de Gonstead Clinical Studies Society (GCSS), een non-profit organisatie die zich bezig houdt met vakinhoudelijke verdieping en research.

U bevindt zich hier: Home Chiropractie