Veelgestelde vragen

Wat betekent chiropractie? Wat is chiropractie?

Het woord "chiropractie" komt uit het Grieks en betekent "uitgevoerd met de hand".
Chiropractie omvat de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat, voornamelijk de stoornissen die betrekking hebben op de wervelkolom. Chiropractie is een aanvullende discipline bij de traditionele geneeskunde en moet niet als een alternatief daarvan worden beschouwd.

Wordt een chiropractische behandeling vergoed?

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Iedere patient is vrij om zelfstandig een afspraak te maken met een chiropractor, dus zonder verwijzing door de huisarts. Wanneer u ons toestaat, rapporteren we onze bevindingen aan uw huisarts.

Wat is het verschil tussen chiropractie en manuele therapie, osteopathie en fysiotherapie?

Chiropractie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie zijn allen benaderingen waarin het bewegingsapparaat centraal staat. Chiropractie benadrukt daarin de wisselwerking tussen het zenuwstelsel (onze hersenen, het ruggenmerg en de perifere zenuwen) en het bewegingsapparaat en daarmee samenhangende klachten. Daar de wervelkolom centraal staat in deze samenhang heeft de chiropractor een zeer groot deel van zijn haar opleiding besteed aan de diagnose en behandeling van met name wervelkolom gerelateerde problematiek.
In vergelijking met de andere beroepen onderscheidt chiropractie zich door de kennis van het bewegingsapparaat (in het bijzonder van de wervelkolom), het zenuwstelsel, het analyseren van röntgen- en MRI-foto’s en algemene diagnostische vaardigheden met elkaar te integreren.

Welke opleiding heeft een chiropractor gevolgd?

Chiropractoren die aangesloten zijn bij de NCA hebben een universitaire opleiding gevolgd, aan een van de erkende opleidingsinstituten voor chiropractie.

Bij welke gezondheidsklachten biedt chiropractie uitkomst?

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug, schouders en nek. Ook hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen met een chiropractische behandeling. Ook vrouwen met lage rugpijn tijdens de zwangerschap of menstruatiepijn kunnen baat hebben bij chiropractische begeleiding. Tevens kunnen huilbaby's en klachten als bedplassen bij kinderen in veel gevallen met succes behandeld worden. Vaak geeft chiropractie resultaten waar andere methoden geen verlichting brengen.

Ook klachten buiten de wervelkolom kunnen behandeld worden: spierklachten en gewrichtspijnen, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm), knieën, enkels en voeten. Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met behulp van een chiropractische behandeling.
Omdat de organen en weefsels in het lichaam een ongestoorde zenuwtoevoer nodig hebben voor een juist functioneren, is het niet moeilijk te begrijpen dat veel verschillende functiestoornissen in het lichaam gunstig kunnen reageren op chiropractie. Dit geldt bijvoorbeeld ook bij "vagere" klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid: niet zelden is daarvoor een oorzaak in de wervelkolom aan te wijzen.

U bevindt zich hier: Home FAQs